Sisä-Suomen Kylmälaite asensi maalämmön kesällä 2015 kahteen Saarijärven kaupungin omistamaan 1980-luvulla rakennettuun rivitaloon Koiralammen ja Mustikkakorven alueilla. – Kokemukset ovat olleet hyvät. Muutos kävi kivuttomasti. Maalämpö on huoleton ja edullinen lämmitysmuoto, kertoo Saarijärven kaupungin kunnossapitomestari Pasi Nikara. Lämmitysmuodon muutoksessa kaupunki haki säästöjä sekä ympäristöystävällisempää, kustannuksiltaan tasaisempaa ja nykyaikaista vaihtoehtoa öljylämmitykselle.

 

 

Edullinen ja toimiva lämmitysratkaisu

– Arvioimme, että lämmitysjärjestelmän muutoksen takaisinmaksuaika on noin kymmenen vuotta, kertoo Saarijärven kaupungin kiinteistönhoidon esimies Harri Kinnunen.

Molemmissa kohteissa vuotuiset lämmityskustannukset olivat ensimmäisenä maalämpövuonna alle puolet siitä mitä ne olivat öljylämmityksen aikana.

– Jo vajaan vuoden kokemuksen perusteella tiedämme, että maalämpö on edullinen. Lisäksi öljylämmityksen vuosittainen huolto ja puhdistus on jäänyt pois. Kustannussäästö lämmityksessä näkyy asukkaille asti. Se vähentää painetta vuokrankorotuksiin ja mahdollistaa asumisen kohtuullisen hintatason, Pasi Nikara arvioi.

Vuonna 2015 maalämpöön siirtyneissä rivitaloissa on yhteensä viisitoista vuokrahuoneistoa. Kummassakin talossa lämmitys toimii nyt 26 kilowatin tehoisella maalämpöpumpulla. Ensimmäisen talven kokemusten perusteella laskelma lämmitystehon tarpeesta on ollut oikea. Huoneistojen lämmitys toimi tarkoituksenmukaisesti kovimpinakin pakkaspäivinä.

– Sisä-Suomen Kylmälaitteen asentamat laitteet ovat toimineet erittäin hyvin. Saimme niiden käyttöön hyvän perehdytyksen urakoitsijalta. Olen erittäin tyytyväinen, erityisesti niinä päivinä kun energialaskut tulevat. Asukkaatkin ovat uuteen lämmitysratkaisuun tyytyväisiä, Kinnunen toteaa.

kuva saarijarven caseen

Etäohjaus auttaa seuraamaan ja reagoimaan

Muutostyö näkyi asukkaiden arjessa parina lyhyenä lämpökatkona siinä vaiheessa kun vanhat lämmityslaitteet purettiin pois ja kun talot liitettiin maalämpöverkkoon. Lisäksi kaivojen porauksen aikaan pihapiirissä liikkuessa tuli noudattaa varovaisuutta. Kaivojen porauksesta vastasi Sisä-Suomen kylmälaitteen kumppaniyritys Kaivonporaus Olympia.

– Näissä kohteissa maalämmössä on etäohjaus. Se on todella hyvä mahdollisuus. Päivystäjä näkee kannettavalta tietokoneeltaan tilanteen helposti ja pystyy tekemään muutoksia, jos järjestelmästä tulee hälytys. Tässä vaiheessa olemme tehneet etäyhteydessä vain seurantaa, koska ongelmia laitteiden toiminnassa ei ole ollut, Kinnunen kertoo.

– Sisä-Suomen Kylmälaite on Saarijärven sopimuskumppani kylmälaitehuolloissa. Maalämpökohteiden muutosten toteuttajat valittiin kilpailutuksella. Yhteistyö Sisä-Suomen kylmälaitteen kanssa on sujunut hyvin niin lämmitys- kuin kylmälaiteasioissa. Heiltä saa aina vastauksen, jos tulee kysymyksiä. Voimme olla turvallisin mielin, Nikara sanoo.

AAA-logo-2013-FI